Bölüm 3: Prim
Sektörleri gerçekten sürdürülebilir kılmak için hem faydaların hem de risklerin tedarik zinciri boyunca paylaşılması gerektiğine inanıyoruz. Standardımızda, sertifikasyonun fayda ve maliyetlerini üreticiler ve şirketler arasında daha eşit bir şekilde dağıtmayı amaçlıyoruz.
Standardın 1.4 versiyonu ile Ortak Sorumluluk yaklaşımımız değişiyor. Bu bölümde, Sertifika Sahipleri için yapılan değişiklikleri ele alacağız.
Bu bölümde yapılan tüm değişiklikleri Kaynaklar bölümünde bulabilirsiniz.
Ortak Sorumluluğa dair yeni yaklaşımımız
2020 Sürdürülebilir Tarım Standardı ile Sürdürülebilirlik Farkı (SD) ve Sürdürülebilirlik Yatırımları (SI) kavramlarını tanıttık..
Bu, aşağıdakileri amaçlayan cesur ve dikkat çekici bir adımdı:
-
Tedarik zincirleri genelinde Ortak Sorumluluğun geliştirilmesi
-
Adil tedarik zincirlerini teşvik edin
-
Sürdürülebilirlik açısından zirveye doğru bir rekabet yaratılması
Buradaki fikir, bir şeffaflık aracı sayesinde sertifika sahiplerinin pazarlık pozisyonlarını geliştirirken alıcılarının yatırımlarının kilidini açabilmeleriydi. SD ve SI yaklaşımı iddialı olmakla birlikte, piyasa aktörleri tarafından benimsenmesinde zorluklar yaşandığını ve fiyatlar konusundaki şeffaflığın piyasa dinamiklerini beklendiği gibi etkilemediğini kabul ediyoruz. Bununla birlikte, bu deneyim değerli çıkarımlar sağlamıştır.
Zor bir görev üstlendik ve beklediğimiz sonuçları vermese de öğreniyor, adapte oluyor ve gelişiyoruz.
Yeni yaklaşımımız:
-
Paydaşların “SD” ve “SI” terimlerini fazlasıyla karmaşık bulduğuna dair geri bildirimleri dikkate aldık. Bu nedenle bundan sonra “prim” terimini kullanacağız.
-
Daha önce hem SD hem de SI (nakdi ve ayni) yapılan yatırımları, miktara dayalı tek ve basitleştirilmiş bir primde birleştirdik.
-
Prim ödemelerinin ötesine geçmek isteyen ve miktarla ilgili olmayan arazilere veya arazi gruplarına özel yatırımlar yapmak isteyen şirketler ve markalar için, Sürdürülebilir Tarım Standardımızın dışında bu tür yatırımlar yapmaya yönelik mekanizmalar geliştiriyoruz.
Önceki versiyona kıyasla neler değişti?
-
Primlerin en az %40'ı grup üyelerine gitmeli ve ayni olarak değil, nakit veya diğer nakdi fonlarla ödenmelidir. Daha önce %100'ü grup üreticilerine gitmek zorundaydı.
-
Geriye kalan ve grup yönetimi tarafından tutulan prim tutarı, üreticilere veya işçilere fayda sağlayacak şekilde harcanmalıdır.
-
Tedarik Zinciri Aktörleri gerekli asgari tutarı ödemek zorundadır. Bu noktada, sadece bir üründe (kakao) tavsiye edilen asgari tutar bulunmaktadır. Ürün bazında ayrıntılara ilişkin daha fazla bilgi prim Eklerinde bulunabilir.
-
Artık grup üyelerinin primleri nasıl harcadığına dair ayrıntılı bir hesap istemeyeceğiz.
Prim raporlaması neden önemlidir?
Primin raporlanması, tutara bakılmaksızın zorunludur. Bu, programın üreticiler üzerindeki etkisinin izlenmesine yardımcı olur ve alıcılara şeffaflığı teşvik eder.
Sözleşme ve raporlama süreci:
ADIM 1 |
Sözleşme veya anlaşmanın bir parçası olarak prim |
Üretici ve alıcı, aşağıdaki hususları belirten bir sözleşme veya anlaşma yapar:
|
ADIM 2 |
İzlenebilirlik platformunda ödeme ve raporlama yapma |
|
ADIM 3 |
Grup üreticilerine yapılan ödeme |
|
ADIM 4 |
Yönetim planında raporlama |
Yönetim dokümanları:
|